jan willem van swigchem

Jan Willem van Swigchem

Over Jan Willem van Swigchem – Self-made-kunstenaar

Jan Willem van Swigchem is autodidact.
Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw houdt hij zich professioneel bezig met het vervaardigen van beeldende kunst en heeft vele tentoonstellingen op zijn naam.
Zijn werken bevinden zich in vele zakelijke- en privécollecties in binnen- en buitenland.

Papierreliëfs
Het maken van meerlaagse papierreliëfs is een van zijn vele uitdagingen en passies. Inspiratie haalt de kunstenaar uit de natuur, met de focus op de manier van waarnemen. De structuur van alle mogelijke elementen die wij om ons heen kunnen waarnemen vormen naast hoe de mens gewend is te kijken de basis voor zijn vlakverdelingen.

Als metafoor
Ziet men de schelp al lopend op het strand als een klein prachtig schilderijtje of beeldt men zich in piepklein te zijn, op de schelp te staan, zich voorstellend in een landschap te kijken of scant men het oppervlak van de schelp, als het ware door een microscoop kijkend om de constructie ervan te doorgronden.
De perceptie van het perspectief, de opbouw van enkele elementen tot samen een hele vorm, het ritmische lijnenspel dat altijd in beweging is als de toeschouwer het papierreliëf aandachtig van alle kanten bekijkt in de wetenschap dat er zonder licht niets zichtbaar is zorgen er samen voor dat de papierreliëfs intrigerende kunstwerken zijn en blijven.

Licht
Door het altijd maar veranderende licht worden de papierreliëfs bovendien telkenmale opnieuw vormgegeven. Steeds meer verborgen lagen openbaren zich aan de toeschouwer. Alle papierreliëfs en papiersjablonen worden handmatig gesneden en gevouwen. De kunstenaar is de mening toegedaan dat imperfectie de ultieme vorm van perfectie is, immers geeneen blaadje aan een boom is gelijk de andere ook al lijkt dit zo. Het is juist daarom dat de natuur zo mooi is om te zien. Naast de dubbele papierreliëfs snijdt de kunstenaar minutieuze papiersjablonen, ontworpen rondom en m.b.v. spiegelsymmetrie. Doordat de sjablonen op afstand van de achtergrond zijn, zorgt de schaduwwerking voor vele verrassende verbindingen en illusies.

Meer kunst
Andere uitingen van kunst: glasobjecten, mixed-media, schilderijen, fotografie.
Naast beeldende kunst houdt de kunstenaar zich bezig met toegepaste kunst, in de vorm van “pattern- & surface-design”. Dessins van zijn hand worden toegepast in een waaier van toepassingen. Om er een paar te noemen: stoffen, als kussenhoezen, wand- of tafelkleden, of als interieurstoffen. Toepassingen als steengoedborden, glazen schalen, houten onderzetters, metalen broches en nog veel meer zijn mogelijk.