spectrumdesign

Herstoffeeractie Martin Visser slaapbank start zaterdag 18 april en duurt tot 30 juni 2020.

Wie kent ‘m niet, al 60 jaar lang is de BR 02 slaapbank niet meer weg te denken uit de Nederlandse én buitenlandse interieurs. Door zijn tijdloze vormgeving en duurzame productie gaat deze klassieker bij velen al tijden mee. Maar ook designiconen hebben wel eens een nieuw jasje nodig.

De BR 02 slaapbank is nooit ‘out-of-fashion’ en met een nieuwe bekleding kan hij weer jaren mee. Bij aankoop van een herstoffering voor de BR 02 bank krijgt u t/m 30 juni het binnenwerk en de singels gratis vervangen. Daarmee is zowel het comfort als de uitstraling van de bank weer helemaal als nieuw.
Spectrum Design

1941: ONTSTAAN UIT VERZET
Als gevolg van de Tweede Wereldoorlog is er bij weverij De Ploeg een tekort aan grondstoffen. Om tewerkstelling van het personeel te voorkomen, wordt in 1941 ‘t Spectrum opgericht. Meubels en woonaccessoires vervaardigd uit klein hout en biezen vormen de basis van de eerste collectie. Gerrit Rietveld wordt door ‘t Spectrum directeur Piet Blijenburg benoemd tot lid van de beoordelingscommissie van de collectie.

AVANT-GARDIST MARTIN VISSER
In 1954 wordt Martin Visser hoofd van Spectrum’s design afdeling. Gedurende 20 jaar neemt Visser in zijn kielzog grote ontwerpers mee waaronder Friso Kramer, Constant Nieuwenhuys en Benno Premsela. Ook Gerrit Rietveld ontwerpt enkele meubels voor de collectie. De collectie die Visser in 1960 ontwerpt, met de BR 02 slaapbank als bekendste icoon, blijkt een gouden greep en vormt tot op de dag van vandaag de ruggengraat van de Spectrum collectie.

EEN BLAUWDRUK VOOR TOEKOMSTIGE GENERATIES
Spectrum meubels worden enorm populair in het moderne Nederlandse huishouden. Als een van de meest prominente participanten binnen de stichting ‘Goed Wonen’ (1946-1968), vertegenwoordigt Spectrum samen met merken als Pastoe, De Ploeg en Artifort modern design met de standaard van een goede smaak.

AL MEER DAN 75 JAAR
TIJDLOOS DESIGN
De Spectrum collectie bestaat uit sterke karakters met een eigen verhaal. De meubels hebben een heldere constructie en vormtaal en worden toegepast in zowel de woonkamer als in bijzondere ontvangst- en vergaderruimtes. Duurzaamheid, het Nederlandse product en de oorspronkelijke vormgeving krijgen steeds meer waardering en bevestigen waar Spectrum al 75 jaar voor staat; meubels met een toekomstwaarde.
Door de samenwerking met zusteronderneming Rietveld Originals kan Spectrum sinds 2014 een groot deel van de meubelontwerpen van Gerrit Rietveld in haar collectie voeren. Naast Martin Visser en Gerrit Rietveld vormen de ontwerpen van oud gedienden Benno Premsela en Constant Nieuwenhuys de basis voor het werk van een nieuwe generatie. De succesvolle Tangled serie van Carolina Wilcke en de in 2018 geïntroduceerde Endless tafel van Aart van Asseldonk zijn hiervan het meest recente resultaat.

ENDLESS TAFEL (ROND)
AART VAN ASSELDONK   |  2018
De Endless tafel is in 2018 door Aart van Asseldonk ontworpen. In deze eettafel is Aarts voorliefde voor robuuste materialen en vakmanschap duidelijk terug te zien. Het ontwerp van de Endless tafel is verkrijgbaar in deze ronde versie, en in een eindeloos te koppelen langwerpige variant.

De inspiratie voor zijn ontwerp komt voort uit de details in de fabriek van De Ploeg, ontworpen in 1958 door Gerrit Rietveld. In 2017 vernieuwde Aart het interieurontwerp van de fabriek van De Ploeg. Het robuuste ontwerp is complementair aan de heldere lijnen van Rietveld in het gebouw. De constructies van de glazen gevel, de structuur van de wanden en de volledige transparantie die het gebouw doorkruist, waren dan ook de uitgangspunten voor het ontwerpen van de Endless tafel.
De Endless tafel heeft een mat zwart geëpoxeerd frame (RAL 9005) en een houten of glazen (helder of bruin gerookt) tafelblad. Het houten tafelblad is verkrijgbaar in massief wengé, eiken of Amerikaans noten. De diameter van de tafel is 130 cm, hiermee is de tafel geschikt voor 4 of 5 eetkamerstoelen.
PRODUCTSPECIFICATIES
Designer: Aart van Asseldonk
Jaar: 2018
Afmetingen: Hoogte: 76 cm / Diameter: 130 cm (4-5 personen)
Frame: Zwart epoxy
Tafelblad:Helder glas / Gerookt glas / Massief wengé / Massief eiken / Massief Amerikaans noten

BR 02 SLAAPBANK MARTIN VISSER   |  1960
Designicoon en eye opener: de BR 02 slaapbank van Martin Visser. In 1960 ontworpen en sindsdien nog geen dag uit productie geweest. Door de heldere constructie en tijdloze vormtaal is dit ontwerp gemaakt om generaties te overstijgen! Door een eenvoudige handeling kan de bank omgebouwd worden tot éénpersoons-slaapbank, ideaal om een extra slaapplek te creëren.

De BR 02 bank heeft een rond buisframe, mat verchroomd of zwart geëpoxeerd, en vele mogelijkheden in de stoffering. Door de strakke vormen van het ontwerp adviseren wij een rekbare stof zoals wol, hiermee komt de vorm het beste tot zijn recht. De bank kan ook bekleed worden met leer. Omdat leer niet elastisch is ontstaat er ruimte in de bekleding. Daar waar een elastische stof weer terug komt in zijn oorspronkelijke vorm, kan er bij leer plooivorming ontstaan.

Herstofferen BR 02 slaapbank
De BR 02 slaapbank ademt duurzaamheid: nu recycling een steeds groter thema in de (ontwerp)wereld is, blijkt Martin Visser een echte voorloper te zijn geweest. Door de losse elementen kan de slaapbank makkelijk opnieuw worden gestoffeerd. Met een herstoffering, en eventueel vernieuwing van het binnenwerk en de vering, gaat een BR 02 weer jaren mee en is zowel het uiterlijk als het zitcomfort weer als nieuw!
PRODUCTSPECIFICATIES
Designer: Martin Visser
Jaar: 1960
Afmetingen: 192 x 82 x 70 cm (BxDxH) / Zithoogte 40 cm
Frame: Mat verchroomd, Zwart epoxy
Stoffering: Verschillende leersoorten mogelijk, Verschillende stoffen mogelijk

PAPERBACK BOEKENKAST STUDIO PARADE   |  2009
Al 10 jaar een bestseller in onze collectie: de Paperback van Studio Parade! Een puur en speels wandsysteem dat uit liefde voor boeken is ontworpen. Hoe voller de kast, hoe mooier hij wordt! De Paperback neemt minimale ruimte in het interieur in en heeft tegelijkertijd een opvallende verschijningsvorm. De dunne legplanken creëren een bijzonder lijnenspel. De kast krijgt door het toevoegen van boeken en kleine voorwerpen een eigen uitstraling en palet aan kleuren. Paperback heeft vele mogelijkheden in de toepassing en maatvoering. Als enkel exemplaar, samen met anderen of zelfs wandvullend, Paperback geeft aan elke ruimte een ode aan het boek!

Het modulaire wandsysteem Paperback is verkrijgbaar in twee kleuren: wit (RAL 9010) en antraciet (RAL 7024). In de breedtemaat kan er gekozen worden uit 30 cm, 60 cm en 120 cm. Paperback is altijd 60 cm hoog. De achterwand wordt met vier schroeven op de muur bevestigd waarna de 13 legplanken erin worden geschoven. Drie leggers hebben een ‘tab’ die geschikt is voor grotere boeken of tijdschriften. De volkern leggers (dikte 4 mm) zijn stoot-, slijt- en krasvast en gemaakt van een duurzaam en stevig materiaal met een grote draagkracht.

PRODUCTSPECIFICATIES
Designer: Studio Parade
Jaar: 2009
Afmetingen: 30 x 60 cm / 60 x 60 cm / 120 x 60 cm,
Leggers 12 cm diep en leggers met tab 20 cm diep
Materiaal Achterwand MDF / Leggers trespa
Kleur Wit (RAL 9010) en antraciet (RAL 7024)
Paperback, antraciet
Paperback antraciet

TC KRUK
RUUD-JAN KOKKE   |  1989
De TC kruk is in 1989 ontworpen door Ruud-Jan Kokke op verzoek van het Museum Boymans van Beuningen in Rotterdam. Mevrouw Trees Coenders verzorgde rondleidingen in het museum en was op zoek naar een kruk die gemakkelijk tijdens de rondleiding kon worden meegenomen. Het resultaat was de TC kruk, licht in gewicht (minder dan 1 kg), sterk en stapelbaar. De kruk ontleent uiteindelijk zijn naam aan haar!

De ronde TC kruk is gemaakt van dun berkentriplex van 2 millimeter dik, transparant gelakt of zwart gebeitst. De sleuven rondom maken de kruk visueel licht en het handvat in de zitting zorgt ervoor dat de kruk makkelijk op te pakken is.
De kruk is opgenomen in de collectie van o.a.: Museum of Modern Art New York, Cooper Hewitt Museum New York, Museum für Angewandte Kunst Köln en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ook won het ontwerp enkele prijzen zoals de prijs voor het Design Yearbook 1998 en de eerste prijs op de International Contemporary Furniture Fair ICFF in New York.

PRODUCTSPECIFICATIES
Designer: Ruud-Jan Kokke
Jaar: 1989
Afmetingen: Bovenkant Ø 32,5 cm / Onderkant Ø 35 cm / Hoogte 43 cm
Materiaal: Berkentriplex, transparant gelakt of zwart gebeitst

IJHORST BIJZETTAFELS
CONSTANT NIEUWENHUYS   |  1953
De IJhorst bijzettafeltjes zijn in 1953 door kunstenaar Constant Nieuwenhuys ontworpen. Het ranke onderstel en eenvoudige vormtaal maken dit een tijdloos ontwerp dat geliefd is bij liefhebbers van vintage design. De IJhorst tafeltjes zijn kenmerkend voor een keerpunt in het oeuvre van Constant, ze markeren de overgang van zijn Cobra-jaren naar het begin van zijn New Babylon-project.

Het zwart geëpoxeerde onderstel (RAL 9005) van de tafeltjes wordt gevormd door een constructie van dun draadstaal dat op een elegante manier druk- en trekkrachten zichtbaar maakt. Het kenmerkende onderstel past volledig in de tijdgeest van de jaren vijftig en oogt nog steeds modern. Ontwerpers als Charles & Ray Eames en een kunstenaar als Naum Gabo gebruikten een vergelijkbaar helder lijnenspel waarin constructie en esthetiek samen vallen.
Het blad is verkrijgbaar met een Amerikaans notenfineer of met mat laminaat (robijnrood, lever en zwart). Het grootste formaat (L) is daarnaast ook verkrijgbaar met helder of gerookt glas en met RVS onderstel.

PRODUCTSPECIFICATIES
Designer: Constant Nieuwenhuys
Jaar: 1953
Afmetingen: Maat S: Ø26 x 31(H) cm / Maat M: Ø50 x 43(H) cm / Maat L: Ø60 x 46(H) cm
Frame:Zwart epoxy / RVS (alleen mogelijk bij maat L)
Tafelblad:
HPL (rood, lever en zwart) / Amerikaans noten fineer / Helder glas en rookglas (alleen mogelijk bij maat L)